sobota 15. září 2012

Nudle


Nudle mien-tchiao 面条 jsou již po staletí základní složkou čínské kuchyně, které svým tvarem symbolizují dlouhý život. Vaječné nudle nebo-li mien 面  se vyrábí tradičně z pšeničné mouky, vody a vajec. Rýžové nudle fen 粉, jak už naznačuje samotný název, se naopak vyrábí z rýžové mouky, vody a škrobu. V Číně můžeme narazit i na nudle skleněné (celofánové)  fen-s' 粉丝, které se vyrábí ze škrobu z  fazolí mungo a vody.

První "nudlové" zmínky se datují již do období dynastie Východní Han (25 - 220).  V čínském starověku se souhrně jídla připravovaná z těsta nazývala "ping", která se poté lišila ve způsobu přípravy. Proto v této době spíše mluvíme o tzv. nudlové polévce tchang-ping 汤饼 (dosl. polévkový koláček). Nudle se za velmi krátkou dobu staly velmi populární a rozšířily se do všech koutů Číny (jako tzv. "čistá potravina" snižovala různá onemocnění trávicího ústrojí).
 V roce 2002 dokonce archeologové podél koryta Žluté řeky našli kameninovou mísu obsahující nejstarší dochované prosné nudle na světě (přes 4000 let).

Nudle jsou opravdu vděčnou potravinou, kterým svědčí jakákoliv tepelná úprava. Zde je jedna z mnoha variací na chutný oběd.

Co budeme potřebovat na 2 porce: 

2 hnízda vaječných čínských nudlí (Mark&Spencer)
1 červená paprika
1 mrkev
1 menší cibule
1/4 plechovky bambusových výhonků
1/2 chilli papričky (kdo má rád ostré)
1 plátek zázvoru
1 stroužek česneku
1 až 2 polévkové lžíce světlé sójové omáčky
2 polévkové lžíce rostlinného oleje
sůl



Nudle ponoříme do horké osolené vody a vaříme 5 minut až budou dostatečně "al dente". Poté je scedíme, propláchneme studenou vodou a smícháme s jednou lžíci rostlinného oleje (popřípadě sezamového oleje). Papriku, mrkev, cibuli a bambusové výhonky nakrájíme na jemné hranolky. Plátek zázvoru a stroužek česneku nasekéme na drobno. Do woku přidáme lžíci oleje, na kterém nejdříve zlehka orestujeme nasekaný česnek se zázvorem (pro vůni), přidáme ostatní zeleninu a smažíme cca 2 až 3 minuty. Zeleninovou směs zalijeme 1 až 2 lžícemi sójové omáčky, promícháme. K orestované zelenině přidáme vaječné nudle, opekáme zhruba ještě 1 minutu a servírujeme. Smažené zeleninové nudle můžeme ozdobit čerstvým koriandrem nebo sezamovými (lněnými) semínky.



Nechte si chutnat! 

1 komentář:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat