neděle 9. září 2012


Křidýlko nebo stehýnko?

Myslím, že tento recept není potřeba dlouze představovat. Kolaloka (Coca-Cola) křidýlka kche-le-ťi-čch' 可乐鸡翅 mají  "západní" šmrnc a moc jim to sluší. Kombinace zkaramelizované Coly, masa a sójové omáčky je nepopsatelná. I když jsem na tyto kuřecí křidýlka v čínské restauraci nikdy nenarazila, samotní Číňani je prostě milují a velmi rádi si je připravují doma. Navíc vás temně lesklá glazura na čerstvě opečeném mase přímo láká k tomu, aby se tento pokrm stal zlatým hřebem vašeho PARTY večera.

Co budeme potřebovat na 2 porce: 
1/2 kg kuřecích chlazených křidýlek
světlou sójovou omáčku (asi 50 ml)
1 plechovku Coca-Coly ( asi 250 - 300 ml)
sůl
2 plátky zázvoru
1 čerstvá nebo sušená chilli paprička
olej

Kuřecí křidýlka očistíme, osušíme a v míse smícháme se sójovou omáčkou, aby se nám krásně všechna obalila (rozhodně nešetříme a sójovou omáčku jemně vetřeme do kůže). Necháme odležet min. 30 minut. Na pánvi rozpálíme olej, z obou stran osmažíme dva plátky zázvoru a chilli papričku (pro vůni). Poté zázvor a papričku vyjmeme a vyhodíme do koše. Kuřecí křidýlka opečeme z obou stran dozlatova (hlavně nespěchejte, rozhodně se vyplatí použít sítko na pánvičku/wok). Až jsou křidýlka krásně opečená (smažíme na středním ohni), zalijeme je plechovkou Coly (Cola nám bude probublávat mezi křidýlky, rozhodně to není jen pro efekt) a necháme všechnu Colu postupně odpařit (na mírném ohni). Křidýlka min. jednou otočíme, aby se glazovala z obou stran. Pokud se vám Cola bude odpařovat moc rychle, zmírnětě oheň a přilijte ještě jedno nebo dvě deci limonády, na chuti ani na barvě se to rozhodně neztratí.



No, nevypadá to hezky?

Nechte si chutnat!

1 komentář:

  1. Super nápad jak zpestřit "dietní jídelníček" nedietní coca-colou:)ale snědla bych jich kilo!!! Bylo to výborné a bylo toho málo:) M.

    OdpovědětVymazat