Křidýlko nebo stehýnko?
Myslím, že tento recept není potřeba dlouze představovat. Kolaloka (Coca-Cola) křidýlka kche-le-ťi-čch' 可乐鸡翅 mají "západní" šmrnc a moc jim to sluší. Kombinace zkaramelizované Coly, masa a sójové omáčky je nepopsatelná. I když jsem na tyto kuřecí křidýlka v čínské restauraci nikdy nenarazila, samotní Číňani je prostě milují a velmi rádi si je připravují doma. Navíc vás temně lesklá glazura na čerstvě opečeném mase přímo láká k tomu, aby se tento pokrm stal zlatým hřebem vašeho PARTY večera.
Co budeme potřebovat na 2 porce:
1/2 kg kuřecích chlazených křidýlek
světlou sójovou omáčku (asi 50 ml)
1 plechovku Coca-Coly ( asi 250 - 300 ml)
sůl
2 plátky zázvoru
1 čerstvá nebo sušená chilli paprička
olej
olej
Kuřecí křidýlka očistíme, osušíme a v míse smícháme se sójovou omáčkou, aby se nám krásně všechna obalila (rozhodně nešetříme a sójovou omáčku jemně vetřeme do kůže). Necháme odležet min. 30 minut. Na pánvi rozpálíme olej, z obou stran osmažíme dva plátky zázvoru a chilli papričku (pro vůni). Poté zázvor a papričku vyjmeme a vyhodíme do koše. Kuřecí křidýlka opečeme z obou stran dozlatova (hlavně nespěchejte, rozhodně se vyplatí použít sítko na pánvičku/wok). Až jsou křidýlka krásně opečená (smažíme na středním ohni), zalijeme je plechovkou Coly (Cola nám bude probublávat mezi křidýlky, rozhodně to není jen pro efekt) a necháme všechnu Colu postupně odpařit (na mírném ohni). Křidýlka min. jednou otočíme, aby se glazovala z obou stran. Pokud se vám Cola bude odpařovat moc rychle, zmírnětě oheň a přilijte ještě jedno nebo dvě deci limonády, na chuti ani na barvě se to rozhodně neztratí.
No, nevypadá to hezky?
Nechte si chutnat!
Super nápad jak zpestřit "dietní jídelníček" nedietní coca-colou:)ale snědla bych jich kilo!!! Bylo to výborné a bylo toho málo:) M.
OdpovědětVymazat