úterý 2. října 2012

Netradiční čínské hranolky 

Udělat si čínské hranolky tchu-tou-s' 土豆丝 (dosl. bramborové vlásky) v domácích podmínkách je výzva. Nakrájet erteple na opravdu tenoučké "nitky" je opravdová fuška (ostrý nůž podmínkou). V čínské kuchyni je navíc brambora braná jako obyčejná zelenina. Proto není neobvyklé vidět Číňana v restauraci, jak se cpe bramborama a rýží zároveň. V našich českých podmínkách takový  triviální čínský "stolovací manýr" můžeme brát trošku s podivem, přeci si jen k hlavnímu jídlu volíme jednu z příloh: brambory nebo rýži (ale nikdy ne dohromady - to frčí například ještě v indické kuchyni). Stejně tak se český strávník může podivovat nad "hranolkovou nedopečeností". Bramborové nudličky se totiž před samotným smažením nechávají odstát v osoloné studené vodě, aby se z nich dostalo co nejvíc škrobu. Mezi nejvíce oblíbenou úpravu patří suan-la tchu-tou-s' 酸辣 土豆 丝 (dosl. kyselopálivé), hned za nimi následuje varianta čching-ťiao tchu-tou-s' 青椒 土豆 丝 (dosl. se zelenou papričkou). Připravit toto jídlo je docela snadné, navíc není potřeba tolik brambor jako když si doma vaříte přílohu k nedělnímu obědu. Postačí nám jedna středně velká brambora na jednu osobu. I u tohoto receptu platí, že fantazii v čínské kuchyni se meze nekladou. Proto u "pekingské verze" narazíte jen na základní ingredience: brambory, sušené chilli papričky, olej, sójová omáčka, ocet a sůl. V některých regionech se objevují brambory navíc se sečuánským pepřem, česnekem, zelenými chilli papričkami, mrkví, či dokonce sterilizovanou zeleninou. Pro smažení hranolků a docílení specifické chuti zvolte určitě oříškový olej (nedoporučuji ovšem olej sezamový, nemá rád vysoké teploty). Na obrázku můžete vidět olej arašídový, který jsem dostala od své kamarádky (koupený ve vietnamské tržnici Holešovice).


Co budeme potřebovat na 2 porce:
2 oloupané středně velké brambory

2 stroužky česneku
10 kuliček sečuánského pepře
několik sušených chilli papriček (já zvolila čerstvé)
sůl
trochu cukru
1 lžíce rýžového octa
1 a 1/2 lžíce světlé sójové omáčky
2 lžice arašídového oleje


Brambory oloupeme, seřízneme je z obou stran, překrojíme napůl a krájíme na tenké plátky (viz. obrázek). Tenké plátky poté navršíme na sebe a nakrájíme na tenké nudličky. Česnek s chilli papričkami nasekáme na drobno. 


Ve woku rozpálíme arašídový olej, do kterého přidáme nasekaný česnek s chilli a sečuánským pepřem, necháme provonět. Přidáme bramborové nudličky (které si předtím můžeme nechat odstát v osolené studené vodě, před smažením je osušíme). Necháme restovat několi minut (do změknutí). V misce si mezitím smícháme rýžový ocet se světlou sójovou omáčkou. Orestované brambory ve woku jemně osolíme (myslete na to, že sójová omáčka je dostatečně slaná) a posypeme trochou cukru krystal. Promícháme a přilijeme ocet se sójovou omáčkou. Necháme tekutinu odpařit a podáváme na talíř. Sečuánského pepře se při jídle raději vyvarujte, po opražení má velmi hořkou chuť. 


Nechte si chutnat! 

Žádné komentáře:

Okomentovat