úterý 11. září 2012

Disanxian

Dalším výborným vegetariánským jídlem, které vychází z buddhistické a taoistické tradice (obě filozofie podporují vegetariánství) je ti-san-sien 地三鲜 (dosl. tři čerstvé ingredience) - smažená zeleninová směs z brambor, lilku a zelené papriky. Avšak nenechme se zmýlit, Číňan je od přírody masožravec a absenci masa v jídelníčku musel tolerovat jen, když coby chudý rolník okopával "kolchozní" zahrádku (maso si nemohl dovolit).  


Co budeme potřebovat na 1 porci: 
1 střední bramboru
1 lilek
1 zelenou papriku
2 stroužky česneku
čerstvou chilli papričku (nemusí být)
1 polévkovou lžíci sójové omáčky
1 čajovou lžičku kukuřičného škrobu rošlehaného v trošce vody (Natura)
0,5 deci vývaru
sůl
olej


pozn. pracovala jsem s 6 menšími bramborami, 2 menšími lilky, 3 zelenými paprikami, 1 chilli papričkou, 6 česnekovými stroužky, s dvěma deci vývaru, několika lžicemi sójové omáčky, 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu  a dvěma deci slunečnicového oleje.

Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostky. Lilek omyjeme, nakrájíme na kostky, posolíme, necháme vypotit a poté osušíme. Zelenou papriku nakrájime na kostky, chilli nasekáme na drobno, česnek nakrájíme na plátky. Rozpálíme olej ve woku, ve kterém osmažíme dozlatova bramborové kostky, poté je vyjmeme a necháme odkapat. Lilek osmažíme doměkka (saje hodně olej, pozor na to!), vyjmeme a necháme odkapat. Zelenou papriku zlehka osmažíme, stačí opravdu krátce (půl minutky). K zelené paprice přidáme opečené brambory a lilek. Směs promícháme se sójovou omáčkou a vývarem. Přidáme nasekaný česnek a chilli. Do směsi nakonec přidáme 1 lžíci škrobu (rozmíchanou s trochou vody). Promícháme a můžeme podávat.





Nechte si chutnat!




Žádné komentáře:

Okomentovat