pátek 31. srpna 2012

Čajová vejce

Čajová vejce čcha-jie-tan 茶叶蛋 jsou odpradávna čínskou vyhlášenou pouliční pochoutkou (vždyť každý Číňan zkonzumuje průměrně 345 vajec za rok). Na klasický recept se běžně používá aromatické koření, sójová omáčka a sypaný černý čaj. Typickým kořením k dochucení čajových vajec je koření pěti vůní wu-siang-fen 五香粉 - směs mletého sečuánského pepře, badyánu, hřebíčku, fenyklu a skořice. 
Co se týká čaje, nejčastěji se k dochucení používá čaj pu'er 普洱 (fermentovaný čaj z provincie Jün-nan), ale postačí jakýkoliv sypaný černý čaj  chung-čcha 红茶.

V Číně jsou také velmi oblíbená sójová vejce a kachní nebo slepičí vařená vajíčka naložená ve slanén nálevu.



Jak vidíte na obrázku (foceno v Xi'anu) -  vajíčka se nám hezky koupou ve vodní lázni a čekají na svého strávníka.

Číňané se v přípravě vajec na mnoholičné způsoby opravdu vyžívají, proto není divu, že jen tam mohli vymyslet kulinářskou kuriozitu s názvem "stoleté vejce" pchi-tan 皮蛋 (dosl. kožené vejce), které svojí barvou připomíná broušený jantar a je považováno za nejvzácnější delikatesu. Černá vejce zrají v popelu, čaji, soli, hašeném vápnu a jílu zhruba tři měsíce až získají svoji specifickou barvu a chuť (a taky svoji "vůni"). Podle pověsti, toto někdy též nazývané "tisícileté vejce" (popřípadě vejce dynastie Ming), má za sebou více jak pět set let starou historii. Způsob přípravy se datuje až do dynastie Ming, kdy majitel při stavbě domu objevil kachní vejce v hašeném vápnu, které dříve používal při nahazování omítek. Takto mu dva měsíce "uleželé" vejce zřejmě zachutnalo a rozhodl se, že jich do vápna takovým způsobem naloží víc. Jen je trochu přisolí, aby dostaly ten správný šmrnc. Proti gustu žádný dišputát:-).


Setkat se můžete i s tzv. mao-tan  毛蛋 (dosl. chlupaté vejce, tzn. uvařené kachní embryo tradičně konzumované ve skořápce nebo napíchnuté a opečené na špejli). Ale naštěstí původem tato filipínská specialita není v Číně zas až tak častá a narazíte na ni, jen když budete mít štěstí (ale raději bych se tomu obloukem vyhnula).



Co budeme potřebovat: 

5 až 6 vajec (ale klidně můžete začít i se 2)
0.75 l vody
2 lžíce tmavé sójové omáčky
2 lžíce světlé sójové omáčky
2 lžíce koření pěti vůní
1 lžíce černého čaje 
sůl


Vajíčka v osolené vodě uvaříme na hniličku (cca 2 minuty od bodu varu), zchladíme pod studenou vodou a necháme úplně vychladnout. Takto uvařená vajíčka naklepeme, aby nám popraskala po celém obvodu skořápka (nesmí se odlupovat) a vložíme do nálevu, který jsme si připravili z 0,75 l vody (vajíčka musí být úplně ponořená, ale mají tendenci plavat a vykukovat nad hladinu, ale z toho si nic nedělejte), 1 lžíce sypaného černého čaje, 2 lžic tmavé sójové omáčky, 2 lžic světlé sójové omáčky, 1 až 2 lžic koření pěti vůní. Necháme pozvolna vařit na mírném ohni 1 hodinu. Vejce v tomto nálevu necháme i vychladnout a  macerujeme do druhého dne.

Pokud byste si chtěli udělat svůj vlastní nálev, tak místo koření pětí vůní můžete použít kůru z 1 mandarinky, celou skořici, 3 kousky badyánu (též čínský anýz), několik kuliček černého nebo bílého pepře (popřípadě můžete dochutit i lžičkou mletého zázvoru).

Vajíčko oloupeme a servírujeme.

 Vajíčko cca po 4 hodinách macerování (už jsem se nemohla dočkat, ale rozhodně vydržte min. 24 hodin, výsledek za to rozhodně stojí)

Nechte si chutnat! 


Žádné komentáře:

Okomentovat