středa 29. srpna 2012


Okurka po sečuánsku 四川黄瓜 (S'-čchuan chuang-kua)



Málà (麻辣) ostrá a pálivá – to je sečuánská kuchyně, kde nejdůležitějšími přísadami jsou chilli papričky 辣椒 (la-ťiao) a sečuánský pepř 花椒. (chua-ťiao), který patří k nejstarším čínským kořením. Nejde ovšem o pepř, ale o velmi aromatické sušené tobolky keře s názvem žlutodřev peprný obsahující silici pálivé chuti.
Když zkusíte rozkousat nasucho pár kuliček, na jazyku ucítíte mírně hořkou pikantní chuť, ze které vás začne lehce brnět - to je ma, v kombinaci se štiplavou chutí chilli papriček  - la jste objevili kouzlo sečuánské kuchyně. Ale pozor, je vysoce návyková!:-) 

Okurka po sečuánsku je velmi jednoduchý recept, který si  zamilujete pro svoji svěží originální chuť. Navíc je to jedno z prvních jídel, které jsem si oblíbila v Číně a dodnes si ho ráda připravuji - zejména v horkých letních dnech. Protože jak se můžete dočíst i v kulinářském průvodci po Číně Culinaria China, jsou Sečuánci pevně přesvědčeni, že ostré jídlo je vynikající prostředek na vyhánění vlhkosti z těla, což je při velkém horku, jaké v parném létě v této provincii panuje, skutečně blahodárná vlastnost. 

Co budeme potřebovat na 2 porce:

2 okurky (hadovky) 
2 lžíce slunečnicového oleje
1 menší palička nasekaného česneku (zhruba připadají 2 stroužky česneku na jednu okurku)
1 lžička sečuánského pepře
3 sušené chilli papričky 
2 lžíce rýžového octa
1 lžička sezamového oleje
1 lžička sušených drcených chilli papriček v oleji (nemusí být, ale mamka je má v lednici)
1 až 2 lžičky cukru (dala jsem pouze jednu lžičku a stačilo)
1 lžička soli

Zhruba na jednu okurku připadá jedna lžička soli a cukru, lžíce octa, lžíce oleje, dva stroužky česneku, 1 - 2 sušené chilli papričky, půl lžičky sezamového oleje a sečuánského pepře. 



Pokud okurky nechcete loupat a máte je rádi se šlupkou, ještě před nakrájením je lehce poplácejte plochou stranou sekáčku na maso, lépe potom pouští vodu. V opáčném případě okurky oloupejte a nakrájejte na osminky, nasolte a nechte minimálně půl hodiny odpočinout a vypotit. 
Přebytečnou okurkovou šťávu potom slijte.

Salátová zálivka: 
Na pánvi rozpálíme dvě lžíce slunečnicového oleje, do kterého vhodíme lžičku sečuánského pepře a chilli papričky. Jakmile začne chilli tmavnout/hnědnout až černat/, pánvičku odstavíme z plotny a vybereme sečuánský pepř a chilli. Olej bude krásně provoněný.

Takto připravený olej smícháme s nasekaným česnekem, rýžovým octem, cukrem a trochou sezamového oleje a následně promícháme s okurkami. V případě potřeby přisolíme a smícháme s trochou chilli pasty. Necháme odležet minimálně jednu hodinu, aby se chutě krásně propojily.

Pozn. česnek sekám vždy tak, že ho ještě se šlupkou rozmáčknu plochou stranou sekáčku, jde potom i lépe loupat a nasekám na menší plátky, které se krásně rozpadají /pozn. v čínské kuchyni rozhodně krájení česneku nepodceňte, drcený opravdu chutná jinak. 


Nechte si chutnat!



Žádné komentáře:

Okomentovat