neděle 26. srpna 2012

Smažená vajíčka s rajčaty 

V jednoduchosti je krása. Navíc mi bydlení přes léto na venkově nedovoluje  pouštět se do náročnějších kulinářských receptů. Proto jsem se rozhodla uvařit několik jednoduchých receptů ze sezónnní zeleniny a seznámit vás s ryze venkovskými čínskými recepty, které mi připomínají tak trochu moje dětství u babičky. Není nic lepšího než si zajít na zahrádku za rodinnou vilku, posbírat pár rajčátek, skočit k sousedovi pro domácí vajíčka a za pár minut už na vás z talíře kouká pochoutka, kterou si Číňané dopřávají v každé levnější restauci. Samotný název v čínštině se dá rozdělit do tří částí, ze kterých si hned poskládáme, že se bude jednat o smažená vajíčka s rajčaty (西红柿炒鸡蛋) .

西红柿 (si-chung-š') = rajčata
 (čchao) = smažit
鸡蛋 (ťi-tan) = vejce   


Co budeme potřebovat na 1 až 2 porce:

3 vajíčka
6 menších rajčat
lžičku cukru krystal
sůl
lžíci oleje



Vajíčka rozšléháme se špetkou soli a rajčátka nakrajíme na osminky.



Na pánvi rozpálíme lžíci oleje, na kterou potom nalijeme připravenou vaječnou rozšlehanou směs. Až omeleta získá tvar, ale navrchu bude pořád mazlavá, natrháme ji na menší kusy hůlkami, popřípadě vidličkou (vůbec nevadí když bude ještě trochu nedodělaná, spíše naopak). Přendáme ji na talířek a necháme minutku uležet než se nám udělají rajčata. 


Na stejné pánvi necháme pár minut pustit rajčátka štávu, které zasypeme lžičkou cukru (pokud jsou rajčata hodně dužnatá a málo pouští šťávu, můžeme je podlít i malým množstvím vody). Do takto připravené směsi přimícháme natrhanou "omeletu" a necháme, aby se napustila a obalila rajčatovou šťávou.


A výborná čínská snídaně ala "české lečo" je hotová. 


Si-chung-š'-čchao-ťi-tan si Číňani na závěr sypou i čerstvě pokrájenou jarní cibulkou nebo do vaječné směsi přimíchávají lžičku světlé sójové omáčky a drcený bílý pepř. Nechte si chutnat!

2 komentáře:

  1. Strašně dobré jídlo! Pro mě jedno z největších překvapení v Číně :)

    OdpovědětVymazat