středa 29. srpna 2012

Teplý zeleninový salát z čínského zeli


Spařit si čínské zelí a udělat si z něho teplý zeleninový předkrm by mě v životě nenapadlo, kdybych se nepodívala do Číny. Tento salát z čínského zelí je ale v Číně velmi oblíbený a často si ho Číňaňi dopřávají k vařené rýži. Číňani jsou prostě takoví zelináři a pro každého cizince vegetariána je Země středu úplný ráj.

Zelí se čínsky řekne paj-cchaj 白菜 a v různých obměnách si ho můžete s minimem ingrediencí připravit i v domácích podmínkách.

Co budeme potřebovat na 2 porce: 
1 menší hlávku čínského zelí (já jsem použila zhruba 10 hlávkových listů) 
2 lžíce slunečnicového oleje
půl lžičky soli
půl lžičky cukru
5 stroužků nadrobno nasekaného česneku
kousek nadrobno nasekaného zázvoru 
0,5 deci vody
jarní cibulka (na ozdobu, nemusí být) 

Obměny: chilli paprička, polévková lžíce rýžového vína, polévková lžíce sójové omáčky, polévková lžíce sezamového oleje, tofu


Čínské zelí rozdělíme na jednotlivé listy, opereme, necháme okapat a nakrajíme na větší kostičky. Zázvor a česnek oloupeme a najemno nasekáme. Rozpálíme wok (nebo vyšší pánev) a vlijeme olej, který zahřejeme na vyšší teplotu. Krátce v něm osmahneme zázvor a česnek (nesmí zhnědnout), přídáme čínské zelí a zalijeme trochou vody. Takto připravenou zeleninu dochutíme půl lžičkou cukru (krystal) a solí (mám ráda himalájskou). 5 až 10 minut povaříme, až nám zelí zesklovatí a salát je hotový. Posypeme jarní cibulkou. 


Číňané do salátu rádi přidávají čerstvé chilli papričky nebo tofu, které se rychle spaří společně s čínským zelím. Sami Číňané pro tuto přípravu pokrmů používají termín čchao 焯 (spaření zeleniny ve velmi krátké době).
Místo soli můžete použít 1 až 2 lžíce sójové omáčky: Pokud byste si naopak salát chtěli zvýraznit oříškovou příchutí, ke konci vaření přidejte lžíci sezamového oleje. A kdo by si chtěl k jídlu dopřát láhev rýžového vína, ať nezapomene do woku přidat cca 2 - 3 lžíce toho lahodného moku ještě před samotným přisypáním čínského zelí.


Nechte si chutnat! 

Žádné komentáře:

Okomentovat