sobota 29. prosince 2012

Rodinné recepty ala China

Číňané čerstvým zeleninovým salátům moc neholdují a je to přitom velká škoda. Nemusí se přeci vše smažit v hektolitrech přepáleného oleje. Tradiční čínská medicína rozděluje i samotné pokrmy na studené jin  阴(chladné ženské) a horké jang 阳 (horké mužské). Tyto pokrmy se navzájem doplňují a vytváří základ vyváženého jídelníčku. Pokud tedy doma například chystáte sushi party, je vhodné doplnit slavnostní tabuli nejen sójovou omáčkou Kikkoman.


Nigiri sushi v mém podání (losos a mango). Pozor na mlsné kocoury, ať vám nesežerou 250 g  flákotu lososa jako mně!


Salát z čínského zelí s krabími tyčinkami 

Co budeme potřebovat: 

půl hlávky menšího čínského zelí
velké balení krabích tyčinek surimi
velká žlutá paprika
plátek bio citrónu
4 až 5 polévkových lžic šlehačky (33%)
himalájská sůl
drcený pepř
nasekaný čersvý kopr


Příprava je naprosto jednoduchá. Čínské zelí nasekáme na nudličky, krabí tyčinky a žlutou papriku na menší kostky. Plátek citrónu nakrájíme na pidi osminky. Základem je velká mísa minimálně pro deset mandarínů. Vše promísíme, osolíme, opepříme (opravdu jen drceným pepřem). Dle chuti přidáme nasekaný čerstvý kopr (cca dvě polévkové lžíce) a zalijeme šlehačkou. Vše promísíme a necháme půl hodiny odležet v chladu. 


Velkým hitem v zimním období v Číně je také ananas na špejli.


V menší party obměně si můžete ananasový salát připravit i doma ...

Ananasový salát s mátou

menší ananas
lístky máty
světlý třtinový cukr

Ananas očistíme a nakrájíme na kostky (nezapomeňte se také zbavit zdřevnatělého středu), promícháme se dvěma  polévkovými lžícemi třtinového cukru a dochutíme nasekanými lístky čerstvé máty (případně můžeme použít i zamraženou). Necháme minimálně půl hodiny odpočinout (ananas musí pustit šťávu a rozpustit třtinový cukr). 


 Nechte si chutnat!